Direktlänk till inlägg 7 november 2010

Stöpa ljus

Av Malva - 7 november 2010 21:45


Med 3 veckor kvar till advent kan det vara dags att planera in en kväll för ljusstöpning. Lite extra roligt är det att få sätta egenstöpta ljus i adventsstaken. Det är inte svårt men lite pyssligt och räkna med att det tar en hel kväll. Var försiktiga så ni inte bränner er på stearinet när ni arbetar med det.




Ni behöver: Ljusmassa, vekar, termometer, en stor kastrull till vattenbad och ett avlångt, ganska högt kärl att stöpa i och till sist tålamod och ett glatt humör!


1. Använd ljusmassa som innehåller både stearin och parafin. Endast stearin går det inte att stöpa med.


2. Knyt fast vekarna på en pinne så att du kan doppa flera vekar på samma gång i det smälta ljusmassan.


3. Smält ljusmassan i stöpkärlet. Stöpkärlet skall stå i ett vattenbad. Smält aldrig stearin direkt i kastrull, då kan det börja brinna. Ljusmassan skall vara 70 grader under själva stöpningen.


4. Häll försiktigt i 70 gradigt vatten i stöpkärlet. Vattnet lägger sig automatiskt i botten.


5. Doppa vekarna i ljusmassan. Första doppet är viktigt att all luft går ur vekarna så håll en liten extra stund. Sedan är det bara att doppa på. Ett dopp skall ta lika lång tid som en nigning. Tar det längre tid blir ljusen smalare istället för tjockare.... Efter ca 30 dopp är ljusen klara. Viktigt att låta svalna lite mellan varje dopp.




Och så ett julklappstips. Detta smycketräd håller ordning på ringar, örhängen och annat glitter. Är 33 cm hög, finns i vitt och svart hos Åhléns, kostar 129 :-



Kom ihåg, bara 44 dagar kvar till julafton!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malva - 24 december 2010 06:00

GOD JUL ! Sista tipset för denna julen! Hoppas det har smakat! Chokladkola med pepparmint och chokladöverdrag, ca 50 st Ingredienser Beräknat för 50 portioner 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 2 dl lju...

Av Malva - 23 december 2010 06:00


Polkagris är också jul. Här i en oslagbar desserttårta med chokladsås!   Fluffig polkagristårta Ingredienser Pajdeg  20 småkakor med smak av choklad  2 msk kakao  25 g smält smör eller margarin   5 dl vispgrädde  1 burk marshmallowfluff några ...

Av Malva - 22 december 2010 06:00


Slå in i cellofan och skriv en etikett" Varm choklad, blanda med 2 dl mjölk" . Eller så kan det vara gott på julaftonskväll efter en kylig julpromenad. Garanterad succé vilket som!   Kanel och chokladklubbor 200 g mörk choklad 8 k...

Av Malva - 21 december 2010 06:00

    Finaste placeringskorten till julbordet, som även blir kaka till kaffet! Placeringskort Baka placeringskort av pepparkaksdeg och skriv gästens namn med kristyr. De blir dessutom en extra liten godbit efter maten! Kristyr 4 dl ...

Av Malva - 20 december 2010 07:05

   Igår levde bloggen sitt eget liv.....Bokstäverna hade hoppat runt på något konstigt sätt. Har ordnat det nu. Det blev två nya recept istället, så nu kan ni kika tillbaka och se hur lätt man kan göra kola och knäck i  micron! Idag blir det h...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Omröstning

Bästa juliga jullåten?
 War is over
 Betlehems stjärna
 Julen är här
 Last Christmas
 White Christmas
 Jinglebells
 Stilla Natt
 Jul, jul, strålande jul
 Halleluja
 Ave Maria
 Hej mitt vinterland
 Nu tändas tusen juleljus
 Oh helga natt

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17
18
19 20
21
22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<<
November 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards