Direktlänk till inlägg 23 november 2010

Lakritskola

Av Malva - 23 november 2010 13:20


Lakritskola med havssalt

Det här är en kola för alla lakritsälskare, vill man ha starkare eller svagare lakritssmak får man ta mer eller mindre turkisk peppar i. Naturligtvis kan man göra bara kolor och äta som de är. Då får man vira in i bakplåtspapper så de inte kladdar ihop. Kolan påminner lite om gamla godingen Käck.

Johanna Westmans chokladdoppad lakritskola med havssalt


Ingredienser

Ca 60 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad


Gör så här:


1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.

2. Krossa karamellerna i en mortel.

3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!

6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.



Och julklappstipset! kommer från SIBA. En radiostyrd helikopter för 149 :- Kanske något till brorsan?




Kom ihåg, bara 29 dagar kvar till julafton!




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malva - 24 december 2010 06:00

GOD JUL ! Sista tipset för denna julen! Hoppas det har smakat! Chokladkola med pepparmint och chokladöverdrag, ca 50 st Ingredienser Beräknat för 50 portioner 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 2 dl lju...

Av Malva - 23 december 2010 06:00


Polkagris är också jul. Här i en oslagbar desserttårta med chokladsås!   Fluffig polkagristårta Ingredienser Pajdeg  20 småkakor med smak av choklad  2 msk kakao  25 g smält smör eller margarin   5 dl vispgrädde  1 burk marshmallowfluff några ...

Av Malva - 22 december 2010 06:00


Slå in i cellofan och skriv en etikett" Varm choklad, blanda med 2 dl mjölk" . Eller så kan det vara gott på julaftonskväll efter en kylig julpromenad. Garanterad succé vilket som!   Kanel och chokladklubbor 200 g mörk choklad 8 k...

Av Malva - 21 december 2010 06:00

    Finaste placeringskorten till julbordet, som även blir kaka till kaffet! Placeringskort Baka placeringskort av pepparkaksdeg och skriv gästens namn med kristyr. De blir dessutom en extra liten godbit efter maten! Kristyr 4 dl ...

Av Malva - 20 december 2010 07:05

   Igår levde bloggen sitt eget liv.....Bokstäverna hade hoppat runt på något konstigt sätt. Har ordnat det nu. Det blev två nya recept istället, så nu kan ni kika tillbaka och se hur lätt man kan göra kola och knäck i  micron! Idag blir det h...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Omröstning

Bästa juliga jullåten?
 War is over
 Betlehems stjärna
 Julen är här
 Last Christmas
 White Christmas
 Jinglebells
 Stilla Natt
 Jul, jul, strålande jul
 Halleluja
 Ave Maria
 Hej mitt vinterland
 Nu tändas tusen juleljus
 Oh helga natt

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17
18
19 20
21
22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<<
November 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards