Direktlänk till inlägg 26 november 2010

Pepparkakshus

Av Malva - 26 november 2010 08:30


Nu är det äntligen dags att planera pepparkaksbygget. Här är en deg som blir lagom fast.



Ingredienser

1,5 dl socker
1 dl sirap
50 g smör
2 tsk kanel, malen
2 tsk ingefära, malen
2 tsk kryddnejlikor
1,5 dl mjölk
1 tsk bikarbonat
8-9 dl vetemjöl, cirka

Karamellag:

2 dl socker
1 dl vatten
1 msk glykos

Kristyr:

1 st äggvita
1 tsk ättikssprit
4 dl florsocker
(karamellfärg)
strut av smörpapper

Tillagning

En bra grunddeg. Om man tänker äta pepparkakshuset inte alltför långt från tillverkningsdatum kan man använda sig av det här receptet. Annars är det enklast att använda köpt deg till pepparkakshuset. Det brukar ju se godare ut än det smakar runt trettondagen.

1 Blanda samman socker, sirap och smör i en kastrull. Värm det tills smöret smält. Tillsätt kryddor och mjölk. Rör om och låt kallna.

2 Tillsätt bikarbonaten blandad med lite av mjölet och arbeta in det till en deg. Tillsätt mera mjöl tills degen blir fast och smidig. Lägg degen i plastfolie och låt den ligga svalt till nästa dag.

3 Knåda degen smidig på nytt, eventuellt med lite mera mjöl. Degen ska vara ganska fast.

4 Pepparkakor: Kavla ut degen tunt. Måtta ut kakor med pepparkaksmått och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn, 175 grader, i cirka 7 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

5 Pepparkakshus: Kavla ut degen som ovan, men inte så tunt som tillpepparkakorna man skall ära. Grädda i mittten av ugnen i ca 7 minuter beroende på storlek. Låt svalna på plåten.

6.Koka ihop lagen och använd som fog för att få ihop delarna.

7. Vispa ihop kristyren och använd som dekoration. Använd en plastpåse som sprits.



Julklappstipset är en videoboxsamling. Min önskebox är Solsidan. Härligt avkopplande sysselsättning i mellandagarna i soffan. Finns bl apå ROCKS för specialpriset 249 :-




Kom ihåg, bara 27 dagar kvar till julafton!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Malva - 24 december 2010 06:00

GOD JUL ! Sista tipset för denna julen! Hoppas det har smakat! Chokladkola med pepparmint och chokladöverdrag, ca 50 st Ingredienser Beräknat för 50 portioner 2 dl vispgrädde 2 dl strösocker 2 dl lju...

Av Malva - 23 december 2010 06:00


Polkagris är också jul. Här i en oslagbar desserttårta med chokladsås!   Fluffig polkagristårta Ingredienser Pajdeg  20 småkakor med smak av choklad  2 msk kakao  25 g smält smör eller margarin   5 dl vispgrädde  1 burk marshmallowfluff några ...

Av Malva - 22 december 2010 06:00


Slå in i cellofan och skriv en etikett" Varm choklad, blanda med 2 dl mjölk" . Eller så kan det vara gott på julaftonskväll efter en kylig julpromenad. Garanterad succé vilket som!   Kanel och chokladklubbor 200 g mörk choklad 8 k...

Av Malva - 21 december 2010 06:00

    Finaste placeringskorten till julbordet, som även blir kaka till kaffet! Placeringskort Baka placeringskort av pepparkaksdeg och skriv gästens namn med kristyr. De blir dessutom en extra liten godbit efter maten! Kristyr 4 dl ...

Av Malva - 20 december 2010 07:05

   Igår levde bloggen sitt eget liv.....Bokstäverna hade hoppat runt på något konstigt sätt. Har ordnat det nu. Det blev två nya recept istället, så nu kan ni kika tillbaka och se hur lätt man kan göra kola och knäck i  micron! Idag blir det h...

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Omröstning

Bästa juliga jullåten?
 War is over
 Betlehems stjärna
 Julen är här
 Last Christmas
 White Christmas
 Jinglebells
 Stilla Natt
 Jul, jul, strålande jul
 Halleluja
 Ave Maria
 Hej mitt vinterland
 Nu tändas tusen juleljus
 Oh helga natt

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15
16 17
18
19 20
21
22 23
24
25 26 27 28
29
30
<<<
November 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards