Senaste inläggen

Av Malva - 16 december 2010 06:00

 

Hemgjord daim


Försvinnande liten god sak , överdragen med choklad, ju längre den får koka ju mer lik daim blir den.


Ca 30 små daimbitar


2 dl socker

2 dl sirap

2 dl vispgrädde

125 g choklad


Gör så här:

Blanda allt utom chokladen i en kastrull. Låt koka på svag värme tills det tjocknar. Längre koktid = hårdare daim.

Bred ut smeten på bakplåtspapper och låt svalna. Bred smält choklad på hela "kakan". När det stelnat lite, skär i lagom små bitar!


 


Idag kommer julklappstipset från Stadium. Badsäsongen kan ju kännas långt bort men helt plötsligt är våren här! Eller kanske har du en solsemester som väntar efter jul? Då är det roligt att vara utrustad med en så här snygg bikini. Finns i juniorstorlekar, 149 :- är priset!


 

Kom ihåg, bara 8 dagar kvar till julafton!

 








Av Malva - 15 december 2010 06:00

 

Lakritstryffel

Sött och salt ihop - oslagbart gott! Om du är sugen på detta recept så är mitt lilla tips att inte krossa allt lakritsströssel till ett fint pulver - låt det istället finnas några små bitar kvar. Dessa ger ett härligt krisp och lakritssmaken framhävs lite mer =) Jag kan absolut rekommendera detta recept, och det enda svåra är att bara ta en.. ;-)

20 st


Ingredienser
1 dl vispgrädde
4 Käck lakritsstänger (finns i godishyllan)
100 g mörk choklad

Garnering
1 msk lakritsströssel
1/2 msk kakao


Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull. Skär lakritsen i små bitar och låt sjuda med grädden tills de smält. Ta kastrullen åt sidan, låt chokladen smälta i gräddblandningen. Rör tryffeln slät. Häll smeten i en skål och låt kallna i kylskåpet. Krossa strösslet i en mortel, häll i kakaon. Ta med en tesked upp tryffelsmet och rulla till små kulor. Vänd sedan kulorna i strösselblandningen.  



Julklappstipset är en vacker skål från Indiska för79 :-. Varför inte fylld med den härliga lakritstryffeln ovan?


 


Kom ihåg, bara 9 dagar kvar till julafton!

 

Av Malva - 14 december 2010 06:00

 

En riktigt saftig, lättbakad och vacker kaka, perfekt för julens alla fikor!

Mjuk pepparkaka i långpanna

    


cirka 40 bitar

Ingredienser

4 ägg

8dl  Farinsocker,

6 dl filmjölk

1 msk ingefära

1 1/2 msk kardemumma

2 tsk nejlikor

1 1/2 msk kanel

12 dl vetemjöl1 msk bikarbonat

200 g smält smör eller margarin

2 dl lingonsylt eller frysta lingon

Topping

400 g Philadelphia cheese naturell, gärna light

4 dl  Florsocker

2 msk Vaniljsocker ,

Frysta lingon, kan uteslutas


Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt filmjölken. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Rör i smöret och lingonsylten. Häll upp smeten i en långpanna med smort och bröat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 175° i ca 25 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna.Blanda samman ost, flor- och vaniljsocker och bre över kakan. Strö på lingon och skär kakan i rutor.



Julklappstipset är ett värmande hjärta från www.coolstuf.se. Perfekt att ha med sig på kyliga promenader, skidturen eller skridskofärden! Aktivera värmen genom att klicka på hjärtat. En värme sprider sig i vanten. Du kan använda den om och om igen. Du kokar den för att återaktivera värmen i hjärtat, sedan är det bara att klicka på det igen då du fryser om händerna.Ett hjärta kostar 29 :- om du köper fler betalar du 24.50:- styck. Perfekt till vintersportaren    

                            

                         


Kom ihåg, bara 10 dagar kvar till julafton!

   


Av Malva - 13 december 2010 06:00

 

Ligger man mot förmodan efter i julplaneringen nu kan man ju känna lite stress inför alla måsten som december för med sig....  Ett liten genväg till den där underbara pepparkaksdoften man blir så lycklig av är att köpa en burk av sin favoritsort, lägga ut några på en plåt. Sätt i ugn ca 150 grader i 1-2 minuter, ta ut. Åhhhh, känn doften av jul sprida sig i varje vrå!


Annat vrålsnabbt julgodis är att smälta choklad i micron, blanda med apelsinskal, krossad Turkisk peppar, cashewnötter eller andra favoritsmaker. Häll i samma formar man fryser is i. Finns ju numer i alla tänkbara former. Låt stå kallt en halvtimma - klart! Ytterligare ett enkelt tips att få mycket jul med liten arbetinsats är att blanda i 1 msk pepparkakskrydda (finns färdigblandat i mataffären bland kryddorna) i det vanliga kladdkakereceptet. Frys in, nu har du desserten klar för julmiddagen. Servera sedan med grädde och mandarinklyftor i sockerlag(som finns på burk).   Lägg dig nu i soffan med en god bok och hämta krafter för resten av decemberbestyren!

 


Men för er som håller schemat kommer ett tips som är något lite mer pyssligt men som ändå inte tar mer än ca 20 minuter. Så här gör man brända

mandlar.



Brända mandlar


1 strut

250 g skållad hel mandel

3 dl florsocker

1 dl florsocker till separering


1. Smält 3 dl florsocker i stekpanna tillsammans med mandlarna. Sluta när det börjar sälla i mandlarna.


2. Låt stå i någon minut så det svalnar.


3. Blanda i sista dl florsockret. Rör om. Häll upp på bakplåtspapper och bryt dem från varandra.


4. Häll upp i strutar.



Sådär ja, då var det bara julklappstipset kvar. Idag kommer det från Gina Tricot. En snygg laptopväska i guld för 199:-

 

Glöm inte, bara 11 dagar kvar till julafton!

 



Av Malva - 12 december 2010 06:00

Har ni bjudit in till adventsfika men lussekatterna är uppätna? Ta det lugnt! Att baka nya kusar är ju förvisso tidskrävande men då har jag en mycket bra kompromiss. Baka saffranskakan nedan istället. Tar högst 15 minuter att vispa ihop sedan sköter den sig själv i ugnen i 45 minuter! Lika gott som saffranskusar på en tredjedel av tiden



Saffranskaka

Ingredienser:

Garnering:

Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.

Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.


Julklappstipset kommer från Teknikmagasinet. Prisvärd klocka i regnbågens alla färger, 99 :-


Kom ihåg, bara 12 dagar kvar till julafton!


Av Malva - 11 december 2010 08:07

 

Limeknäckklubbor

 

Ingredienser

Gör så här

Börja med att förbereda klubborna.
Skär upp en mjölkkartong och klipp ut runda hål, ca 2 cm i diameter. Tejpa fast kartongen ordentligt på fyra glas, ett i varje hörn, så att kartongen kommer upp en bit. Forma strutar av smörgåspapperet och fäst med ett klistermärke eller tejpbit. Var noga så att strutarna blir täta i toppen. Ställ dem i hålen i kartongen med spetsen nedåt.

Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och smör i en rymlig kastrull. Koka tills knäcken är ca 125°C eller gör kulprovet och koka sedan ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt sötmandel och limeskal.

Fördela smeten i strutarna med hjälp av två små skedar. Om den stelnar i kastrullen, låt den få ett snabbt uppkok och fortsätt sedan som innan. Stick ner pinnar i klubborna. Låt stelna i minst 4 timmar eller över natten.

Tips! Smeten kan klickas i knäckformar, ca 70 stycken, men då får man bara koka den till ca 120°C, annars blir den för hård.



Julklappstipset kommer från Bokia.se. En hel bok om muffins och cupcakes, kostar 111:- på nätet. Beställ innan 19 december för leverans innan julafton. Kanske till kaffemoster?

 


Kom ihåg, bara 13 dagar kvar till julafton!

 

Av Malva - 10 december 2010 11:00

Jag antar att ni har klart i alla fall en DEL av julklappsinköpen nu? Tänkte föreslå lite rim på en del av de julklappstips jag bloggat om. Vassegoda! (Vill nån ha lite hjälp på traven med andra julklappsrim så kan ni skriva en kommentar eller fråga så skall vi se om jag kan hjälpa till med det också)


Bok

Denna har en massa sidor
Är inget för dig som vill åka skidor
Lämplig om kvällen när du kommit hem
Öppna och glöm värken i varje lem


Hantverk

Hoppas mamma blir en nöjd en

för denna har jag gjort i slöjden


Klänning

Så fin ska du bli i denna sak

titta noga vad som är fram och bak

Hoppas storleken är den rätta

annars får du ändra och sprätta


Spikmatta

Här får du av omtanke en vass sak

Jättebra för både rygg och bak

Kanske känner du dig som en igelkott

men efteråt kommer du må riktigt gott

God Jul till dig från flera tusen

Den här kommer att göra susen


Pyjamas

Du kan sova i saken

Och när du är vaken

Slipper du va naken


Väckarklocka

Det här är en envis rackare

Inte en chans att somna om din stackare


Pussel

Varje liten del är viktig

För att helheten ska bli riktig

Leta därför efter nästa

så blir resultatet det bästa


Nagellack

Med dessa i olika kulör

kan du växla efter humör


Armband

Jag vill följa med dig på fest

på armen trivs jag allra bäst


Klocka

12 stora och 60 små

full koll på läget du med denna få


Spel

Detta kan göras hur länge man vill

få se hur länge du kan sitta still


Vas

Inte av kristall

men ganska snygg i alla fall


Dagens julklappstips kommer från Lagerhaus. Pläden Pompom i glada färger för 169:- Något för morfar?



Kom ihåg, bara 14 dagar kvar till julafton!

Av Malva - 9 december 2010 08:16

 

Att kandera äpplen är kanske inte så vanligt längre, men det är en trevlig tradition. Och visst är de vackra att se på, de vackert glaserade röda äpplena, antingen de återfinns på gottbordet som konfekt eller hänger i granen som julgranspynt.


 

Detta behöver du:
Små röda äpplen
Till kanderingen: 3 dl socker, 1¼ dl vatten, ¼ tsk ättikssprit,
½ msk glykos (finns på apotek.) klubbpinnar eller kraftig tråd
(om äpplet skall hängas upp)

  • Tvätta äpplena och torka dem ordentligt.
  • Stick en klubbpinne i varje äpple eller knyt en kraftig tråd runt skaftet, om äpplena ska hängas i t ex granen.

  • Blanda alla ingredienserna till kanderingen i en kastrull och koka sakta under omrörning.

  • Pröva då och då med att hälla en droppe i kallt vatten. 
    När droppen stelnar och blir så hård att den kan brytas är det dags att kandera äpplena.

  • Doppa ett äpple i sänder. Var noga med att kandera runt om.

  • Häng upp äpplena eller lägg dem på ett insmort smörpapper tills kanderingen har stelnat.

Julklappstipset är en smyckesats att bygga själv. Just denna kommer från panduro och kostar 119:-
 
Kom ihåg, bara 15 dagar kvar till julafton!
 

Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Omröstning

Bästa juliga jullåten?
 War is over
 Betlehems stjärna
 Julen är här
 Last Christmas
 White Christmas
 Jinglebells
 Stilla Natt
 Jul, jul, strålande jul
 Halleluja
 Ave Maria
 Hej mitt vinterland
 Nu tändas tusen juleljus
 Oh helga natt

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards