Senaste inläggen
Igår var det mörkt hela dagen.....Då passar det kanske bra med ett litet ljuspyssel. Det här går jättefort och blir riktigt stiligt. Vänd en tom värmeljusform uppochner på ett riktigt rött och runt äpple. Du kan innan få upp glansen på äpplet genom att gnida det mycket mot en tygbit. Tryck till formen så den går ner i äpplet. Ta upp och skär försiktigt ut biten med en kniv. Sådär ja! Ta fram en fin skål, gärna på fot. Lägg lite granris, löv eller lingonkvistar i botten, placera äpplet över. Sätt i ett värmeljus och tänd på!
Dagens julklappstips är ett klassiskt brädspel, helt odigitalt!!!!
Spelet heter Goggle Eyes och spelidén går ut på att man skall rita grejer med glasögon på sig som förvränger synen. Sedan skall medspelarna gissa. Man skall även göra vissa knäppa uppdrag. Roligt och lätt att förstå. Passar från ca 9 år och är för 4-12 spelare. Finns säkert på kampanj så här till jul Annars är rek pris 329 :- Kanske till gossen i familjen?
Glöm inte, bara 40 dagar kvar till julafton!
(och en månad till lucia)
Dagens julgodistips är verkligen superduper god. Gör dubbel sats med en gång. Det kommer att gå åt! Passar jättebra att bjuda på vid adventsfikat.
50 g smör eller margarin 1/2 dl vit baksirap 1/2 dl florsocker 2 dl vispgrädde 1 påse kokosflingor (200 g) och 200 g ljus choklad 1. Blanda allt utom kokos i en kastrull.
2. Koka till smeten tjocknat - ca 5-15 minuter. (Beror på hur hög temperatur. Du märker när smeten tjocknar.)
3. Häll i kokos
4. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper
5. Ställ in i kylen någon timme.
6. Dela i bitar med en vass kniv (tips doppa i varm vatten om det är trögt)
7. Smält choklad i micro (försiktigt) eller i vattenbad.
8. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.
9. När bitarna svalnat – lägg in i tillsluten burk i kylen.
Dagen hjälp på traven till tomten är en nagellackstorkande apa. Tryck fingret på bananen så börjar han att blåsa! Kanske något för kusinen? Kommer från www.coostuff.se och kostar 69 :-
Glöm inte, bara 42 dagar kvar till julafton!
Det här är pyssel lagom svårt för lite yngre barn, det blir faktiskt snyggt.
Fina snöflingor att hänga upp i granen eller i t.ex fönster blir resultatet.
Du behöver:
Vitt papper
Lim
Strösocker
Band till upphängning
Gör så här:
1. Klipp papperet i bitar i önskad storlek och vik till trekanter. Klipp ut hål i papperet så att det blir snöflingor.
2. Stryk lim på ena sidan och doppa denna i strösocker. Stryk därefter lim på den andra sidan och doppa denna i strösocker. Låt torka innan du trär upphängningsband/garn i snöflingan.
Dagens julklappstips kommer från Indiska. Kudde i fina färger, kanske till någon som behöver slappna av.... Priset är 229 :-
Kom ihåg, bara 42 dagar kvar till julafton!
Om någon vill göra egen glögg till advent är det dags att sätta i gång nu. Klar på 3 veckor. Servera med pepparkakor!
5 skivade råa potatisar
500 gr russin
5 L svagdricka
2 ½ kg strösocker
½ kkp hela nejlikor
1 litet pkt kardemumma
1 bit hel ingefära
50 gr jäst
Blanda allt i en stor jäshink med lock (på glänt). Låt stå i 3 veckor och rör om varje dag. Eller lägg en påse över men inte tätslutande.. Tappa upp på flaskor!
Och så ett julklappstips. Har ni ännu inte läst "100-åringen som gick ut genom fönstret" så LÄS den. Om ni redan gjort det så kösom vanlig bok eller ljudbok till någon i vill ge ett gott skratt. Underbar! Finns bl a på Bokia från ca 69 :- (pocket)
Glöm inte, bara 43 dagar kvar till julafton!
Hela köket doftar av nybakade lussebullar. Här är receptet!
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min. Dagens julklappstips kommer från IKEA. Skålen heter YNGAREN och kostar 39 :-. Kanske något för faster?
Kom ihåg, bara 44 dagar kvar till julafton!
Med 3 veckor kvar till advent kan det vara dags att planera in en kväll för ljusstöpning. Lite extra roligt är det att få sätta egenstöpta ljus i adventsstaken. Det är inte svårt men lite pyssligt och räkna med att det tar en hel kväll. Var försiktiga så ni inte bränner er på stearinet när ni arbetar med det.
Ni behöver: Ljusmassa, vekar, termometer, en stor kastrull till vattenbad och ett avlångt, ganska högt kärl att stöpa i och till sist tålamod och ett glatt humör!
1. Använd ljusmassa som innehåller både stearin och parafin. Endast stearin går det inte att stöpa med.
2. Knyt fast vekarna på en pinne så att du kan doppa flera vekar på samma gång i det smälta ljusmassan.
3. Smält ljusmassan i stöpkärlet. Stöpkärlet skall stå i ett vattenbad. Smält aldrig stearin direkt i kastrull, då kan det börja brinna. Ljusmassan skall vara 70 grader under själva stöpningen.
4. Häll försiktigt i 70 gradigt vatten i stöpkärlet. Vattnet lägger sig automatiskt i botten.
5. Doppa vekarna i ljusmassan. Första doppet är viktigt att all luft går ur vekarna så håll en liten extra stund. Sedan är det bara att doppa på. Ett dopp skall ta lika lång tid som en nigning. Tar det längre tid blir ljusen smalare istället för tjockare.... Efter ca 30 dopp är ljusen klara. Viktigt att låta svalna lite mellan varje dopp.
Och så ett julklappstips. Detta smycketräd håller ordning på ringar, örhängen och annat glitter. Är 33 cm hög, finns i vitt och svart hos Åhléns, kostar 129 :-
Kom ihåg, bara 44 dagar kvar till julafton!
Här kommer ett recept på helt ljuvlig fudge. Orginalreceptet kan man inför jul utgå ifrån och lägga till vad man tycker är gott. Tex 1 msk kakao, rivet apelsinskal, saffran eller nötter, allt efter tycke och smak.
Smaklig spis!
Ingredienser:
500 gram råsocker
1 dl grädde
1 dl mjölk
20 gram smör
1 ½ msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en kastrull med tjock botten på svag värme. Rör tills sockret har löst sig. Koka upp utan lock. Låt sedan puttra under lock i 5 minuter. Använd en termometer och koka tills den visar 120 grader. Rör om då och då. Låt blandningen svalna till 70 grader och rör om kraftigt under tiden. Smörj en form, gärna i storlek 20 x 20 cm, och häll i blandningen. Låt fudgen stelna och skär sedan i rutor.
Dagens julklappstips kommer från Lindex. Glammig klänning i storlek 128-170. Passar partyprinsessan i familjen. Kostar 249 :-
Glöm inte, bara 45 dagar kvar till julafton!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | |||||
6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|