Senaste inläggen

Av Malva - 8 december 2010 06:30


Kolastänger och kolacrisp


 

Ingredienser:

4 dl grädde

4 dl socker

4 dl sirap

300g ljus choklad

3 dl rice crispies

Tillagning

Kolan räcker till både kolastänger och kolakrisp. Vill du göra en av dessa, halvera satsen kolasmet. Temperaturen är densamma men tiden blir betydligt kortare för kolakoket. Här behövs hushållstermometer!
1. Blanda ingredienserna i en tjockbottnad
kastrull och koka på medelstark värme till
122°. Passa noga i början, kolan kan koka
över.
2. Klä en form ca 30x35 cm med bakplåtspapper
och häll i kola smeten. Låt stelna i kyl.
3. Lyft ur kolan och halvera den. Skär den
ena halvan i långa längder och rulla in i cellofan.
4. Skär den andra halvan i bitar, ca 1 1/2 cm.
5. Smält 2/3 av chokladen över vattenbad.
Lyft bort skålen och rör i resten av chokladen
till en jämn smet. Vänd ner rice krispies
och doppa kolabitarna med hjälp av en gaffel. Lägg på bakplåtspapper att stelna. Ät och njut!

Julklappstipset är en helt underbar thekanna från Indiska. Vem blir inte glad
över den här? 199:- kostar den! Kanske till farfar?
Kom ihåg, bara 16 dagar kvar till julafton!



Av Malva - 7 december 2010 06:47

Julfint med apelsin och nejlikor


Ännu kanske inte hyacinterna slagit ut och spridit sin juliga doft i huset. Dessa apelsiner doftar så där riktigt juligt och gott. Bara att inhandla apelsiner och nejlikor och pilla ihop. Glöm inte julmusiken!


 


Julklappstips från Kicks. Mininagellack för 29 :- Så billigt man kan köpa flera färger! Kanske till moster?


 

Glöm inte, bara 17 dagar kvar till julafton!

 

Av Malva - 5 december 2010 20:42





Marshmallows på pinne


Perfekt på julbordet efter maten. Och snabbt som en vessla går dem att göra.


Recept:

20 Marshmallows

70 g choklad

topping; tex cocos eller strössel


Smält chokladen.Trä marshmallows på träpinnar och doppa i choklad. Doppa sedan i toppingen. Ställ i högt glas och låt stelna ca 20-30 minuter. Färdigt!


Julklappstips från Lindex. Skön klänning i viscose, elastan för 99 :- Finns i stl 128-170. Ett litet fynd, till storasyster kanske?


Kom ihåg, bara 18 dagar kvar till julafton!



Av Malva - 5 december 2010 09:30

Pepparkakslykta


Jag tycker man kan använda köpt deg till såna här byggen.


Lyktan gör man genom att klippa ut en mall, min är 11 x 18 cm. Kavla ut degen jämnt direkt på bakplåtspapper. Skär ut fyra rektanglar. Nu börjar det roliga. Ta en vass kniv och improvisera. Skär ut fönster i olika former och tänk på hur det kommer att se ut när det lyser inne i lyktan. Degen sväller lite i ugnen, så gör inte hålen för små. Om kanterna blev ojämna under gräddningen, rätta till med en vass kniv precis när bitarna kommer ut ur ugnen och fortfarande är mjuka. Låt svalna på galler innan det är dags för glasyr.Jag tycker man kan använda köpt deg till såna här byggen.


Kristyr

1 äggvita
1 krm ättiksprit eller citronsaft
4 dl florsocker


Vispa med elvisp för att få rätta fluffet.


Pepparkaksklister
1 dl strösocker
0,5 dl sirap
Smält långsamt i stekpanna och låt sjuda en liten stund tills det tjocknar. Se bara till att det inte bränns vid. Och var rädd om dig när du klistrar ihop huset!

Ställ lyktan på något brandsäkert. Jag brukar klippa ut en pappskiva och slå in i guldpapper eller aluminiumfolie.



Julklappstips är en spikmatta, jag vet att det var förra årets julklapp men den är inte så dum ändå. Lovar att sänka blodtryck, öka ämnesomsättning och minska inflammationer men det skall man nog ta med en nypa salt. Att den kan ge avslappning är gott nog tycker jag. 399 :- på Team Sportia.

Kom ihåg, bara 19 dagar kvar till julafton!


Av Malva - 4 december 2010 08:54


Gör egna hårda karameller. Lite pyssligt men OJ så gott!



Ingredienser

ca 75 st

3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör



Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, Koka under omrörning tills den håller för kulprovet. Det tar ungefär 15-20 minuter. Häll upp karamellmassan på en plåt med bakplåtspapper. Låt den svalna så man kan ta i den utan att bränna sig. Dra degen i luften så att den ljusnar lite och blir till en lång orm. Klipp genast i lagom stora bitar.




Julklappstipset kommer även idag från Claes Olsson. En första hjälpen väska att lägga i bilen eller båten. Innehåller sårtvättare, kompresser,druvsocker, plåster, mitella, mun till munmask, brännskadegel mm. Kostar 239 :-


Kom ihåg, bara 20 dagar kvar till julafton!





Av Malva - 4 december 2010 07:58

Apelsinkola


En kola med choklad- och apelsinsmak.

  • 100g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 3 msk ljus sirap
  • Rivet skal av en apelsin, eller 2 msk apelsinmarmelad med skalbitar.
  • 100 gram mörk choklad

Tvätta apelsinen noga. Finriv skalet och samla raspet. (Eller använd marmelad.) Rör samman alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Gör kulprovet efter cirka fem minuter. När kolan är tjock nog slås den upp på smörpapper. Grovhacka chokladen och strö ut den på den varma kolan innan den svalnat. När chokladhacket smält, bred ut det med en tårtspade. Klipp eller skär kolan när den svalnat något men inte helt.




Julklappstips från Claes Olsson. En minimassör gör gott för ömma muskler. 99 :-, batteridriven.


Kom ihåg, bara 21 dagar kvar till julafton.




Av Malva - 2 december 2010 07:00


Vackra decoupageljus är dagens julpyssel



Vackert dekorerade ljus behöver inte kosta en förmögenhet. Välj bilder som passar din inredning och egna smak. Kanske skapa fat med olika teman och ljus i grupper? Med decoupagetekniken skapar du snabbt ljus som ser exklusiva ut.

Du behöver
ett högt stearinljus
en vacker bild, ett bokmärke, motivservett eller liknande
decoupagelim eller tapetklister

Gör så här
Förbered din bild eller bilder. Om du använder servett, se till att bara använda det yttersta lagret som har motiv på sig. Stryk på ett lager decoupagelim där du vill ha motivet. Sätt fast bilden och stryk ytterligare ett eller flera lager lim. Decoupagelimmet är vitt medan det stryks på men blir genomskinligt när det har torkat.



Dagens julklappstips kommer från Cervera. En chokladfondue till specialpris 99:- Perfekt avslutning på en middag med nära och kära, Kanske något för kära farmor?


Kom ihåg bara 22 dagar kvar till julafton!


Av Malva - 1 december 2010 14:55

En skål av mossa


I denna mossiga skål kan man fylla med äpplen, apelseiner eller nötter.Du kan spreja med vatten för att hålla mossen mjuk och fin.


Du behöver:

grön mossa

grön sytråd

dekorativt band

plastbunke



RIv mossan i avlånga bitar. Montera på bunken enligt bilden. Surra fast sytråd några varv så att mossan håll på plats. Fyll på med mossa inuti skålen. Fäst ett dekorationsband runt om för att dölja sytråden.




Julklappstipset kommer från Åhléns. En färgglad klocka, kanske till barnrummet? 149 :-



Kom ihåg, bara 23 dagar kvar till julafton!


Presentation

Fråga mig

6 besvarade frågor

Omröstning

Bästa juliga jullåten?
 War is over
 Betlehems stjärna
 Julen är här
 Last Christmas
 White Christmas
 Jinglebells
 Stilla Natt
 Jul, jul, strålande jul
 Halleluja
 Ave Maria
 Hej mitt vinterland
 Nu tändas tusen juleljus
 Oh helga natt

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards